tisdag 23 februari 2010

"Dokumentär-Tråkig men nyttig"


Eftersom jag nu går på gymnasiet och får ut uppgifter om vad jag ska göra så kan jag inte precis bara göra spelfilmer. Jag och de andra Rörlig bild:arna måste även ägna sig åt vissa projekt jag personligen tycker är tråkigare, så som reportage och dokumenterande filmer.
Sådana projekt är lite som skolan i allmänhet. Väldigt tråkiga, men också (förlåt ordvalet) JÄVLIGT nyttiga att göra. Man lär sig väldigt mycket om hur man framställer en "karaktär", det är ett utmärkt sätt för att experimentera med inklippsbilder (vilket gör mycket mer skillnad på kvaliteten av filmen än vad du tror) och det är också ett bra sätt att bli introducerad för hur mycket du måste klippa i "riktiga" projekt.
Nedan följer ett projekt jag och Alma gjorde i slutet av förra terminen, där vi lärde oss om allt det jag drog upp:



måndag 22 februari 2010

"En Stillastående Värld"

I det antika Grekland fanns det en man. Hans namn var Zenon. Denne man satt och funderade en väldigt massa. Det han mest funderade på var rörelse och förändring. För vad är egentligen förändring? Är den möjlig? Zenons svar var nej.
För att bevisa att förändringen var omöjlig skapade han ett antal paradoxer. En av dessa var paradoxen om pilen. En pil som far i luften måste vid en vis tidpunkt befinna sig på en viss punkt i sin bana. Befinner den sig verkligen i rörelse då? Men i så fall kan den ju inte befinna sig på en punkt av banan utan måste röra sig mellan två. Befinner den sig då i vila? Men om den på varje punk befinner sig i vila, hur kan den då över huvud taget sägas röra sig?
Jag ställer mig frågan vad är film? Vad är en film och inte en mängd stillbilder satta tillsammans som skapar rörelse, där rörelsen borde vara omöjlig?

Nej, riktigt så djup (och seriös) ska jag kanske inte vara (hela tiden).
Den här bloggen kommer handla om mina olika film projekt, om alla "Does and Dont's" jag har upptäckt och lär upptäcka, om tips om hur DU gör DINA filmer bra (eller bara lite bättre), om hur du kontaktar mig för att arbeta på framtida projekt och kanske någon kort tilltyckning om en bra (eller dålig) film.

Nu kanske en presentation om MIG skulle vara i sin ordning? Eller?Jag heter Christian Owe Andreas Dahlquist och är en spellevink född i sydvästra Skåne. Jag är en "Media-Rörlig Bild" elev som går tredje och sista året på Cybergymnasiet i Malmö och har drömmar om att bli en erkänd filmskapare. Just nu är jag fullt upp med att göra mitt projektarbete som jag döpt till (ironiskt i jämförelse med inledningen) Pante Rei (Allt flyter/allt är i rörelse). Jag kommer snart lägga upp första scenen från det arbetet här på bloggen för att ni ska få se hur en film på gymnasie nivå ser ut.
Jag hoppas ni kan få ut mer av bloggen än så i framtiden!

Nästa inlägg kommer snart "Till en blogg nära DIG!"